Onderweg

treinIk bespiedde een geelbruin, met mooie rondingen gewelfd ding op een groen bedje. Ik dacht aan een lekkernij in de categorie culinaire hoogstandjes. Gele korstzwam, stond boven de foto. De lekkernij stond in een gidsje dat de man schuin voor me aan de andere kant van het gangpad las. Een paddenstoelengids vermoedde ik, net zo dik als de vogelgids van Natuurmonumenten die ik ooit had aangeschaft omdat ik het ernstig vond dat ik al die gevleugelden op mijn wandelingen en fietstochten niet kon duiden. Van paddenstoelen wist ik nog minder dan van vogels. De paddenstoelenman was via de voorjaarskluifzwam nu verdiept in de biefstukzwam. De man schuin tegenover hem, uitgerust met iPad en smartphone, keek net als ik naar de man en zijn gids. De jongen naast mij had een boek en een smartphone, de jongen schuin achter mij een grootformaat laptop en de man achter mij een Macbook. Met de zwammenman was ik de enige die geen infuusdraad had tussen oren en apparaten. De voeten van de zwammenman staken in stevig bruingroen, type legerkistjes. Misschien ging die ze in het echt bekijken, de zwammen. Ik wist niet of het zwammenseizoen was. Ik stapte over op het station van het enquêteformulier waar ik het niet kon laten nog even te speuren naar het enquêtemeisje, dan zou ik haar zeggen dat ik het formulier nu niet meer bij me had. In de volgende trein zat een knulletje van een jaar of vijf. Hij zei alles te weten. Hij wist hoe hij een brug moest maken. Zijn vader vroeg of hij dat ook tegen de juf zei als ze iets vertelde. Dat hij alles wist. ‘Nee,’ zei de jongen, verbaasd over de vraag. Hij wist inderdaad alles. Schoonmaakstaking bedekte de vloer, een lege Lays chipszak, een verrimpeld klokhuis, een snoepwikkel, stof, schoengruis. Een bruine bananenschil piepte uit het propvolle afvalbakje naast de vrouwenknie aan de andere kant van het gangpad. De vrouw van de knie zag het ook, ze duwde haar koffiebekertje tussen het netje en de rugleuning voor haar, het gratis krantje liet ze op het klaptafeltje. We stapten tegelijk uit. De conductrice verontschuldigde zich voor de vieze trein.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.