Buit

object1262The Kohinoor of India is een Indiaas restaurant in Deventer. De website legt uit: ‘Kohinoor is de naam van de wereldberoemde diamant uit India, die in 1849, na de oorlog tussen de Engelsen en de Sikhs, als oorlogsschat werd geschonken aan koningin Victoria. Dit juweel is nog steeds in het bezit van de Engelse koninklijke familie.’
Niets bestaat zonder geschiedenis.
Onduidelijk blijft wat het restaurant met haar naamkeuze beoogt: de glans van de diamant of een politiek statement? (De regering van India dringt al jaren aan op terugkeer van de diamant.)
We zijn met zes, er is gereserveerd, het is een zwoele avond. Vier Indiase mannen verzamelen haastig twee ronde tafeltjes en zes stoelen en proberen, discussiërend in hun moedertaal, op een open plek op het terras diverse opstellingen uit. Er is buffet, het is knus met zes borden, knieën die elkaar raken, geanimeerde gesprekken.
Lang nadat het buffet is opgeruimd, de tafels rondom ons zijn verlaten, het personeel zich opzichtig verveelt, maken we aanstalten. Onze blonde tafelgenote vraagt in onberispelijk Engels naar het damestoilet. ‘Mag ik je nummer?‘ vraagt de Indiase ober op zijn beurt. ‘Nee,‘ zegt de tafelgenote. ‘Het was te proberen,’ glimlacht hij.
Wie in Kohinoor werkt, wil een oorlogsschat.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.